Mag het ietsjes minder egoistisch?

Ik moet jullie iets belangrijks vragen….

Vrijdag bereikte mij het nieuws dat er bij Rosan Boersma, een jonge vrouw van 33 jaar, opnieuw leukemie was geconstateerd.

Ik ken Rosan niet persoonlijk maar wel hadden wij in januari nog mail contact om een documentaire te maken over leukemie op onze leeftijd.

Het nieuws dat Rosan opnieuw ziek was raakte me daarom enorm. ‘Betekent dit dat leukemie dus niet te genezen is? Word ik ook weer ziek zodra is stop met de chemo? Hoe ga ik hier in godsnaam mee om? Is leukemie zo’n seriemoordenaar?’ dit soort dingen spookte meteen door mijn hoofd. En hoewel Joost en m’n vader dan heel kalm blijven en zeggen dat ik me absoluut niet mag vergelijken met haar blijft het me bezighouden. Maar dat niet alleen, want Rosan heeft een STAMCELDONOR nodig. En snel ook. Er is op dit moment geen match voor Rosan. Die gedachte maakte me gek. HOE KAN DIT?

Ik ging navragen bij vriendinnen, en helaas bleek dat maar een heel klein aantal van hen zich had aangemeld als stamceldonor in het afgelopen jaar n.a.v mijn verhaal. Dit is absoluut geen verwijt naar mijn vriendinnen, verre van dat zelfs. Dit is in mijn ogen de afspiegeling van de samenleving: ‘Dit overkomt mij niet dus ach waarom zou ik…’  of ‘Beetje eng hoor die beenmergpunctie die ik dan(onder narcose) moet ondergaan, ik durf niet..’

Maar lieve mensen als ik jullie één vraag mag stellen, zijn jullie dan overtuigd om alsjeblieft WEL stamceldonor te worden?

Rosan heeft namelijk op deze manier nog drie maanden te leven als er geen match voor haar gevonden wordt, wordt die match wel gevonden dan kan zij, net als jij, gewoon 80 worden.

Durf je nu nog egoistisch te zijn? Jij hebt misschien wel het leven van haar (en misschien ook later dat van mij of jezelf) in handen.

De kans dat je ooit wordt opgeroepen is ZO klein en het idee alleen al dat je in de databank staat en dus voor iemand een match zou kunnen zijn, dat voelt toch al heel goed?

Sta verdomme op en meld je aan! 🙂 En mocht je nu door welke reden dan ook (leeftijd, ziekte) geen stamceldonor kunnen worden, zorg dan dat je dit bericht deelt zodat zoveel mogelijk mensen zich wel aanmelden!

IK VIND JE EEN HELD ALS JIJ JE AANMELDT! (hey dat rijmt 🙂 )

Wat moet je doen?

  • Ga naar: www.matchis.nl
  • Meld je aan
  • Je krijgt twee wattenstaafjes opgestuurd, die stuur je terug moet jouw wangslijmvlies en that’s it!

Het verhaal van Rosan vind je hier:  http://www.ad.nl/nieuws/leukemie-patieneuml-nte-doet-emotionele-oproep-word-alsjeblieft-stamceldonor~a8f59b20/


Andere blogs