Review: Daysy 2.0 cyclus tracker

Tijdens de wereldreis vond ik het heel fijn om een spiraaltje te hebben, een jaar lang heb ik nergens aan hoeven denken. Geen menstruatie, geen gedoe. Dat was een beetje mijn motto.

Nu we alweer een tijdje terug zijn en ik in februari voor een uitstrijkje voor het bevolkingsonderzoek naar de huisarts moest, vond ik dit een mooi moment om gelijk afscheid te nemen van mijn spiraal. Hoe fijn het ook is om niet ongesteld te zijn, het voelde alles behalve natuurlijk. Eruit met dat ding en eens kijken hoe mijn lichaam dit zelf weer op ging pakken. Ik was verrast, precies een maand na het verwijderen van mijn spiraal was ik weer ongesteld en sindsdien is het meteen enorm regelmatig. Een hele opluchting, in mijn situatie na alle chemo weet je het nooit. Maarja wat is dan een goede en natuurlijke vorm van anticonceptie? Online zag ik veel voorbij komen over de Daysy. Een apparaatje die je basale lichaamstemperatuur meet en aan de hand daarvan inzicht geeft in je cyclus door middel van lampjes.

Hoe werkt het precies? 

Iedere ochtend meet je je temperatuur met de Daysy onder je tong. Aan de hand van je lichaamstemperatuur kan de Daysy bepalen of je vruchtbaar bent op dat moment. Door de aanmaak van hormonen schommelt je lichaamtemperatuur namelijk iets gedurende je cyclus. Het meten duurt ongeveer 1 minuut en Daysy geeft dan meteen een kleur. Rood = vruchtbaar, groen = niet vruchtbaar en geel = twijfel. Knippert de Daysy rood dan zit je eisprong eraan te komen. De Daysy hoef je niet elke dag de synchroniseren met de app, maar dit kan wel. Zo heb je ook in de app een goed overzicht van je cyclus.

Nog even wat extra info. Een eicel is maximaal 18 uur vruchtbaar na de eisprong, en daarnaast kan sperma maximaal 5 dagen overleven in het lichaam van een vrouw. Oftwel je bent ongeveer 6 dagen in je cyclus vruchtbaar. Zonde dus om gedurende je hele cyclus je lichaam vol te stoppen met hormonen toch? De Daysy heeft ook een extra buffer ingebouwd rondom deze dagen dus ik zelf heb ongeveer 10 'rode' oftewel vruchtbare dagen in mijn cyclus.

De eerste paar keren meten vond ik wel even wennen, ook vergat ik het soms als we niet thuis sliepen. 100% vertrouwen op de Daysy vind ik ook nog best lastig, maar het gaat steeds beter.

​Voordelen: 
 • Geen hormonen
 • Natuurlijke cyclus
 • Het leren kennen van je cyclus
 • Een gezonder lichaam
 • Gaat lang mee
 • Overzichtelijke app
 • Als je zwanger wil worden weet je veel beter wanneer 'het' moet plaatsvinden
Nadelen: 
 • Elke dag meten
 • Minimaal 3 uur moeten slapen voor een nauwkeurige meting
 • Niet eerst kunnen plassen maar eerst moeten meten (vergeet ik wel eens!)
 • Vertrouwen op de technologie (is soms nog spannend!)
 • Als nog condooms nodig in rode dagen

De Daysy 2.0 kost 299 euro en dat lijkt in eerste instantie veel, maar ik weet nog dat mijn spiraal ook 160 euro kostte en de pil, en ook de nuvaring hebben we in het verleden best wat gekost zonder dat dit vergoed werd. Het is dus even voor jezelf de afweging. Voor mij in ieder geval zeker het geld waard.

Al met al ben ik echt heel erg te spreken over de Daysy. Ik gebruik deze methode nu ongeveer 3,5 maand en vind het heel fijn om zoveel inzichten te hebben en geen hormoontroep meer in mijn lichaam te hoeven stoppen.

Voor de duidelijkheid: dit is MIJN ervaring. Lees jezelf góed in voordat je de Daysy gaat gebruiken, zodat je deze methode op de juiste manier gebruikt en bedenk dat zo'n methode je nooit 100% beschermd tegen ongewenste zwangerschappen. Zoals ze op de website ook aangeven, het is geen anticonceptie maar een manier om je cyclus te tracken. Meer informatie vind je op de website of op het youtube-account van Daysy!

*Ik heb de Daysy zelf gekocht en deze blog dus op geen enkele manier gesponsord.

Andere blogs